Manisa Celal Bayar Üniversitesi öğrencileri, “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele” konulu açık oturumda bir araya geldi. Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü nedeniyle; MCBÜ Kadın ve Aile Araştırma ve Uygulama Merkezi, MCBÜ İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Psikoloji ve Sosyoloji Bölümleri iş birliği ile düzenlenen açık oturum, Prof. Ümit Doğay Arınç Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.
Programın açılış konuşmasını yapan MCBÜ Rektör Danışmanı, Kadın ve Aile Araştırma ve Uygulama Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Beyhan Cengiz Özyurt, Üniversitemiz Tıp ve Sağlık Bilimleri Fakülteleri öğrencilerinin flört şiddetine yönelik tutumlarını araştıran kesitsel tipte bir araştırma yaptıklarını dile getirerek, “Bu araştırmayı, 21-28 Aralık 2021 tarihleri arasında gerçekleştirdik. Geçmiş ilişiklerde flört şiddetine maruz kalan öğrencilerin oranının %33,6, arkadaş çevresinde flört şiddetine tanık olanların oranının ise %59 olduğunu gördük. Ayrıca Manisa’daki kırsal bir bölgede, 15-49 yaş arası evli kadınlarda depresif belirti yaygınlığı ve aile içi şiddetle ilişkisi üzerine yaptığımız bir araştırmada da; evlilik öncesi şiddete maruz kalma oranının %47, evlilikte şiddete maruz kalma oranının %32,9 olduğunu, bunların %64,8’inin fiziksel şiddet, %66’sının sözel şiddet, %14,8’inin de cinsel şiddet olduğunu saptadık” şeklinde konuştu.
MCBÜ İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Psikoloji Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Yasemin Sanal Özcan “Şiddete Genel Bakış” başlıklı konuşmasında; kişiler arası şiddetin fiziksel, ekonomik, psikolojik/duygusal, cinsel ve sözel şiddet gibi türlerinin olduğunu ifade ederek, “Şiddetin sebepleri: genetik/biyolojik faktörler, toplum, kişilik, öğrenme, ruh sağlığı, engellenme, yoksunluk, sosyal karşılaştırmalar, çevre, aile etkisi, alkol/madde/farklı hormonlar gibi biyokimyasal etkiler, algı ve biliş, bireysel silahlanma, şiddetin kabulü ve medya dilinin etkisidir. Şiddetin yaratacağı olası sonuçlar ise; psikolojik sonuçlar, öğrenmeye bağlı sonuçlar, normalleştirme ve mağdur suçlama gibi sonuçlardır. Sevgili gençler, lütfen aldığınız eğitimin hakkını verin. Dijital şiddet, ısrarlı takip, evlilik içi tecavüz, cam tavan engeline takılan ve inanılmaz başarı potansiyeli olan kadınlar ve flört şiddeti ne yazık ki vardır. Bunları konuşmadığımızda yok olmuyorlar. Bugün sizlerin görüş ve önerilerini almak için toplandık. Umarım sizler de susmaz ve sürece katkı sağlarsınız” diye konuştu.
MCBÜ İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Sosyoloji Bölümü Araştırma Görevlisi Emine Dündar “Gençlerde Akran Şiddeti” başlıklı konuşmasında, Türkiye’de 2023 yılında 315 kadın cinayeti ve 248 şüpheli ölüm gerçekleştiğinin altını çizerek, “Türkiye’de bu alanda yapılan en kapsamlı araştırma, Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yapıldı. Bu araştırmaya göre, ülkemiz genelindeki kadınların %38’i eşi veya birlikte olduğu erkeğin fiziksel ve/veya cinsel şiddetine, %44’ü duygusal şiddetine, %30’u da ekonomik şiddetine maruz kalıyor. Gençler arası şiddet; fiziksel, psikolojik, duygusal ve cinsel şiddet ile siber zorbalık yani internet üzerinden hakaret, iftira, tehdit ya da kişisel bilgilerin paylaşılmasını kapsar. Sürekli telefonla kontrol etme, kısıtlama, gitmek istediği yerleri, kıyafetlerini veya davranışlarını denetleme gibi kontrol edici davranışlar, aşırı kıskanma, tehdit ve zorbalık, suçlama ve manipülasyon görülür. Şiddetle mücadele, en temelde toplumsal cinsiyet eşitsizliği ile mücadeleden geçer. Şiddeti tanımak ve adını koyabilmek, şiddeti paylaşmak ve sosyal desteğe erişmek, şiddetle mücadele mekanizmaları hakkında bilgilenmek ve gerektiğinde bu mekanizmaları devreye sokmak gerekir” dedi.
Program; MCBÜ İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Akyol, MCBÜ Kadın ve Aile Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Ayşe Gönüllü Atakan ve Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gamze Şen Pakyürek tarafından konuşmacıların teşekkür belgelerinin takdim edilmesi ve öğrencilerin yaşadıkları olayları, görüşlerini ve önerilerini paylaşmaları ile sona erdi.